Kaip rekuperacinė sistema padeda sutaupyti?

19/11/2020 17:29

Dar prieš gerą dešimtmetį rekuperacinė sistema buvo laikoma labiau prabangos dalyku, o ne būtinybe įsirenginėjant būstus. Iš tiesų, ši vėdinimo sistema kainuoja ne tiek ir pigiai, kaina priklauso ir nuo namo dydžio, vieno ar dviejų aukštų jis yra.

Tačiau auganti naujos statybos pastatų energinio naudingumo klasė ir būtinybė įrengti juose priverstinio vėdinimo sistemas davė esminius pokyčius šioje srityje. Daugelis žmonių, net ir gyvendami senesnės statybos namuose daugiau sužinojo apie rekuperatorius ir iš arčiau susipažino su rekuperacinės sistemos privalumais. Tai įtakojo didesnį žmonių susidomėjimą ir galimybes ją įsirengti ir savo būstuose.

Viena iš pagrindinių to priežasčių – tai galimybė sutaupyti pakankamai nemažai išlaidų namų šildymui. Tuo tarpu anksčiau didesnis dėmesys buvo skiriamas išlaidoms, kurios reikalingos pačios sistemos įrengimui. Tai atrodė kur kas brangiau, nei apmokėti savo būsto mėnesines šildymo išlaidas.

Pasirinktas įrenginys taip pat turi įtakos bendrai sistemos įrengimo kainai. Rinkoje siūlomi rotaciniai, plokšteliniai bei atskirų srautų rekuperatoriai, kurie atskirais atvejais sugrąžina skirtingą kiekį šilumos energijos. Įsitikinta, kad rekuperacinės vėdinimo sistemos pagalba, priklausomai nuo pasirinkto rekuperatoriaus, gali būti sugrąžinama net iki 75-95 % šilumos. Tuo tarpu natūralaus vėdinimo metu net tik patiriami nemaži šilumos nuostoliai, tačiau naujos statybos būstams toks vėdinimas apskritai yra neefektyvus.

Tai metinių šildymo išlaidų kontekste pasirodė iš tiesų reikšmingi skaičiai, kurie vis daugiau vartotojų paskatino rinktis šį vėdinimo būdą. Tačiau vien įsirengti rekuperacinę sistemą nepakanka, tam kad si sistema būtų efektyvi, reikalinga padidinti namo sienų bei langų šiluminę varžą. Todėl ši sistema dažniausiai įrengiama būsto renovacijos metu, o montavimą atlieka šios srities profesionalai.

Įrenginių kainos priklauso nuo gamintojo, jų galingumo ir valdymo ypatumų. Vėdinimo sistemos efektyvumas priklauso tiek nuo tinkamai parinkto įrenginio, tiek nuo kokybiško visos sistemos įrengimo. Todėl labai svarbu prieš tai atlikti išsamius skaičiavimus, o idealiu atveju atlikti vėdinimo sistemos projektą, kuriuo vadovaujantis bus atlikti montavimo darbai.