Kaip pasirinkti tinkamą rekuperatorių?

22/07/2021 22:29

Patalpų vėdinimo klausimas šiandien kaip niekada anksčiau yra aktualus. Tačiau jo reikalingumas ir nauda kai kuriais atvejais – individualus dalykas. Kalbant apie gyvenamuosius būstus, naujos statybos, itin sandariems pastatams, vėdinimo poreikis ir būtinumas yra neginčijamas. Be rekuperacinės vėdinimo sistemos net ir tokių pastatų pridavimas bus neįmanomas.

Kitas labai svarbus aspektas – tinkamo rekuperatoriaus parinkimas. Šiuo atveju, prieš renkantis įrenginį savo namams, reikėtų bendrai pasidomėti apie rekuperatorius. Susipažinti su jų šilumos grąžinimo technologija, jų teikiamais privalumais ir trūkumais.

Rotaciniai ir plokšteliniai rekuperatoriai

Rekuperatoriaus pasirinkimas visuomet arba dažniausiai prasideda nuo namo techninių charakteristikų, patalpų dydžių, tūrio, gyventojų skaičiaus apžvalgos. Visų pirma, labai svarbu išsiaiškinti poreikius, o tuomet galima imti kalbėti ir apie tam tikrus rekuperatorių modelius, kurių oro srauto našumas galėtų juos užtikrinti.

Rekuperatoriai yra skirstomi į rotacinius ir plokštelinius, kurie yra jungiami į centrinę vėdinimo sistemą. Kiekvienas iš jų skiriasi efektyvumu, taipogi turi tam tikrus privalumus ir trūkumus.

Anksčiau buvo teigiama, jog plokšteliniai rekuperatoriai nelabai tinka Lietuvos klimatui, kadangi jų darbinė temperatūra yra labai ribota. Tai reiškia, kad nukritus temperatūrai 10 laipsnių žemiau nulio ir daugiau, jie tiesiog sustoja. Šiandien tai yra labiau mitas nei tiesa, kadangi plokšteliniai rekuperatoriai taip pat yra skirtingų tipų, pavyzdžiui, su apsauga nuo užšalimo.

Tuo tarpu rotaciniai dėl šios priežasties turi tam tikrą pranašumą – dėl jų veikimo principo jie neužšąla. Be to, jie mažesni už plokštelinius, todėl yra puikus sprendimas, kuomet labai svarbu taupyti vietą, tačiau jie pasižymi žemesniu efektyvumu.

Mini rekuperatoriai

Tai dar viena grupė vėdinimo įrenginių, kurie nėra jungiami į centrinę vėdinimo sistemą – t.y. jiems nereikalinga įrengti ortakių sistemą. Jie gali būti įvairių galingumų ir yra montuojami tiesiogiai per lauko sieną. Tai yra dažniausiai vienintelis sprendimas daugiabučiuose arba namuose, kur nebeįmanoma įrengti ortakių sistemą dėl atliktos vidaus apdailos. Taip pat ir tais atvejais, kai nėra pakankamai vietos sumontuoti ortakius dėl žemo lubų aukščio, o grindyse dėl įrengto grindinio šildymo.